Náhled předního přebalu DVD

Byl jednou jeden... člověk   6. disk

Il Était une fois... l'homme, Francie, 1978

Režie: Albert Barillé

Hrají: Animovaný, Albert Barillé, Patrick Préjean, Josef Meinrad

Délka filmu: 5x26 minut

Formát obrazu: 4:3

Zvuk: stereo

Děj filmu: Animované dějiny světa ve slavném francouzském seriálu pro děti aneb Co byste měli vědět o své minulosti. Viz. předešlé úspěšné série:
"Byl jednou jeden objevitel", "Byl jednou jeden život" a "Byl jednou jeden vynálezce".

Byl jednou jeden... objevitel 1987
Byl jednou jeden... život 1986
Byl jednou jeden... vynálezce 1994
Epizody:
  1. Byla jednou jedna Země
  2. Člověk neandrtálský
  3. Člověk cromagnonský
  4. Úrodná údolí
  5. První říše
  6. Periklova doba
  7. Římská říše
  8. Šíření islámu
  9. Karlovci
  10. Doba Vikingů
  11. Stavitelé katedrál
  12. Marco Polo a jeho cesty
  13. Stoletá válka
  14. Renesance
  15. Španělské zlaté století
  16. Alžbětínská Anglie
  17. Zlatý věk spojených provincií
  18. Velké století Ludvíka 14
  19. Petr Veliký a jeho doba
  20. Století osvícenství
  21. Amerika
  22. Francouzská revoluce
    Je rok 1789 a tehdejší král Francie Ludvík XVI. už není schopen vyřešit hlubokou hospodářskou krizi a zadluženost této země. V hlavním městě Paříži panuje velké napětí, všudypřítomný hlad a nespokojenost lidu vyvolávají velkou revoluci. Padla Bastila a konečně jsou zrušena privilegia pro šlechtice a potvrzena práva člověka. Konvent zvolený ve volbách vyhlašuje republiku, ale národ není vůbec jednotný. Panuje vláda teroru a mnoho šlechticů je popraveno. V reakci na probíhající události se však na ulicích ve městě Paříž tančí, ulicemi se promenádují mladé elegantní ženy a pařížští šviháci. V tomto díle také uvidíme vzestup a pád největšího muže Velké francouzské revoluce Robespierra.
  23. Jaro národů
    V tomto díle poznáme mnoho známých vynálezů, které ovlivnily budoucí lidské dějiny. Nacházíme se na začátku 19. století a technický pokrok lidí jde rychle dopředu. Uvidíme první lokomotivy a stavbu železnice a také kombajny, které usnadní lidem práci na polích. Evropou se také šíří revoluční vlny, v roce 1861 vzniká samostatná Itálie, dochází ke sjednocení třiceti osmi zemí Německa. Ve Spojených státech zuří občanská válka a v Anglii vládne královna Viktorie. V roce 1869 je také dostavěná železnice, díky které dochází k propojení západní a východní části Ameriky.
  24. Ach, ta zlatá doba
    V roce 1894 se koná v Evropě první automobilový závod, ale teprve závod Paříž – Bordeaux – Paříž v roce 1895 se stává skutečným mezníkem doby, kdy vítězí benzín nad párou. V tomto díle poznáme největší lidské objevy a vynálezy: Einstein představuje svoji teorii relativity, Henry Ford první automobily a tehdy dvacetiletý Picasso vystavuje své první obrazy. V Paříži se staví první podzemní dráha. I v Rusku dochází k závažných změnám, k moci nastupuje Lenin, který změní historii. V roce 1914 začíná také první světová válka, ukončena je v roce 1918.
  25. Bláznivá léta
    Na konci 19. století se létání konečně stává splněným snem, a to díky bratrům Wrightovým, kterým se to v roce 1903 poprvé povedlo. K největšímu využití letadel dochází bohužel v první světové válce, kdy jsou stroje stále zdokonalovány. V tomto díle také uvidíme, jak se lidé začali bavit, navštěvují filmy Charlieho Chaplina, tančí foxtrot a charleston. V hudbě vládne jazz. Vznikají první kreslené pohádky od Walta Disneyho. Lidé si pořizují do svých domovů nové technické vymoženosti, jako jsou plynový sporák, mlýnek na kávu, rádio, vysavač neboelektrická žehlička. Prvního září 1939 opět vypukne válka, říkáme jí 2. světová válka. V této válce byly použity první atomové bomby svržené na Japonsko.
  26. Byla jednou jedna země… a zítra?
    V posledním díle seriálu vidíme dobu nedávno minulou, současnou, ale i pohled do blízké budoucnosti. Lidé mají doma televizi, pračku, rádio a jiné moderní elektrické spotřebiče. Televize vysílá vypuštění první umělé družice Sputnik 1 na oběžnou dráhu Země. Postupem času uvidíme, jak se města zvětšují a mění a jsou zavaleny velkými hromadami odpadků. Na planetě Zemi mizí příroda: už nejsou stromy, jezera ani potoky. Lidé mají nedostatek jídla a vody a začínají opět válčit. Šéfové vládnoucí budoucnosti proti sobě použijí atomové bomby… jeden výbuch spouští druhý… a pak další a další. Vzniká řetězová reakce. Země je zničena. Přežijí pouze lidé, kteří byli v době výbuchu ve vesmíru. Návrat na planetu Zemi nebude dlouho možný.

Rozhodně si prohlédněte další díly:

Byl jednou jeden... člověk 1
Byl jednou jeden... člověk 1
Byl jednou jeden... člověk 2
Byl jednou jeden... člověk 2
Byl jednou jeden... člověk 3
Byl jednou jeden... člověk 3
Byl jednou jeden... člověk 4
Byl jednou jeden... člověk 4
Byl jednou jeden... člověk 5
Byl jednou jeden... člověk 5
Byl jednou jeden... člověk 6
Byl jednou jeden... člověk 6

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.