Náhled předního přebalu DVD

Byl jednou jeden... člověk   3. disk

Il Était une fois... l'homme, Francie, 1978

Režie: Albert Barillé

Hrají: Animovaný, Albert Barillé, Patrick Préjean, Josef Meinrad

Délka filmu: 5x26 minut

Formát obrazu: 4:3

Zvuk: stereo

Děj filmu: Animované dějiny světa ve slavném francouzském seriálu pro děti aneb Co byste měli vědět o své minulosti. Viz. předešlé úspěšné série:
"Byl jednou jeden objevitel", "Byl jednou jeden život" a "Byl jednou jeden vynálezce".

Byl jednou jeden... objevitel 1987
Byl jednou jeden... život 1986
Byl jednou jeden... vynálezce 1994
Epizody:
  1. Byla jednou jedna Země
  2. Člověk neandrtálský
  3. Člověk cromagnonský
  4. Úrodná údolí
  5. První říše
  6. Periklova doba
  7. Římská říše
  8. Šíření islámu
  9. Karlovci
    V tomto díle poznáme velkého franckého krále Chlodvíka, který si postupem času podmanil celou Galskou říši, dnešní Francii. Koncem osmého století král Karel Veliký a jeho družiny přijíždějí do francouzských měst a pro tehdejší vladaře je příjezd krále dobrou příležitostí, jak si vystřelit ze svých parádivých dvořanů. Také aby rozhodli, že od nynějška budou úředníci i děti chodit do školy. Karel Veliký však roku 814 umírá a jeho říše se rozpadá. Přicházejí noví dobyvatelé, u bran galské říše stojí Vikingové.
  10. Doba Vikingů
    V tomto díle poznáme věhlasný národ Vikingů, uvidíme je nejen válčit, ale také žít obyčejným životem. Tito neobyčejní lidé jsou dodnes považování za nezdolné mořeplavce a jejich umění je stále zahaleno tajemstvím. Kde všude tito mořeplavci byly? Začíná velké vikingské dobrodružství. Postupně uvidíme tyto muže ze severu po celé Evropě, na Sicílii, v Byzanci, u Kaspického moře. Na konci desátého století je sledujeme při cestě na Island a do Grónska a dál směrem na Newfoundland do oblasti „Vinland“ na americkém kontinentě. V jedenáctém století jsme svědky jejich dobytí jihu Itálie a eposu o Vilému Dobyvateli.
  11. Stavitelé katedrál
    V tomto díle opět uvidíme Mistra, tentokrát jako velkého stavitele s nesmělými cíly, postavit chrám, který by se dotýkal nebes. K takto velkým stavbám je potřeba využít síly, kterou mají jen zvířata. Vznikají tak postroje, které umožní zvířatům tahat vozy s těžkými náklady. Velkým cílem pro všechny je postavení obrovské katedrály. Pokládá se tedy základní kámen Pařížské katedrály Notre Dame. Jak dospívají děti dalších a dalších generací, rostou i zdi velké katedrály. Vladaři Filip Augustus a Richard Anglický se vystřídají u moci a gotická katedrála je hotová. Její štíhlé věže se vypínají k nebi a dominují horizontu. Během tohoto úžasného stavitelského nadšení, které ve 12. a 13. století ovládlo celou Evropu, vznikají i další obdivuhodné stavby.
  12. Marco Polo a jeho cesty
    Je rok 1271 a bratři Polovi, bohatí kupci z italských Benátek, jsou okouzleni vzdálenými obzory. Na lodi s nimi pluje také 17letý Marko, syn jednoho z bratrů. Dlouhá cesta Marca Pola nakonec trvá 24 let a během ní poznáme různé kouty tehdejšího světa: Turecko, Perský záliv, Korasán, pohoří Pamír, nebo poušť Gobi. Navštívíme také, společně s Marcem a jeho přáteli, Čingischánovu říši a poznáme neuvěřitelné umění jízdy na koni zdejších Mongolů. Marco Polo se velmi zalíbí zdejšímu císaři a je pověřen k vyřizování císařských záležitostí. I díky tomu může procestovat celou Čínu. Když se Marco Polo vrací zpět do Benátek a vypráví o tom, co na cestách viděl a zažil, dočká se jen posměchu a nedůvěry. Místní lidé mu nevěří. Marco Polo konči svůj život ve vězení, kde diktuje své paměti starému vousatému písaři.
  13. Stoletá válka
    Dlouhá válka mezi Francií a Anglií trvající od roku 1337 až do 1453 je nazývána Stoletou válkou. S našimi přáteli se objevujeme v době začátku 15. století, papež byl vyhnán z Říma a přesídluje do francouzského Avignonu. Díky tomu zavládne naprostý zmatek, nejprve jsou u moci dva papežové, poté dokonce tři. Evropu zasahuje hladomor a sužují neustálé boje. V tomto díle také poznáme Prahu a mistra Jana Husa, který byl za své názory odsouzen kostnickým koncilem k upálení v roce 1415 a poslechneme si vyprávění o nejznámější bojovnici Johance z Arku, mladé pasačce, která se díky hlasům od Boha dostala do války a bojovala za práva francouzského lidu. Mistr nám také ukáže pár vynálezů tehdejší doby: židle s nočníkem (předchůdce dnešního záchodu), hodiny se závažím, nůžky (dva spojené nože určené ke stříhání) a mnoho dalších věcí.
  14. Renesance
  15. Španělské zlaté století
  16. Alžbětínská Anglie
  17. Zlatý věk spojených provincií
  18. Velké století Ludvíka 14
  19. Petr Veliký a jeho doba
  20. Století osvícenství
  21. Amerika
  22. Francouzská revoluce
  23. Jaro národů
  24. Ach, ta zlatá doba
  25. Bláznivá léta
  26. Byla jednou jedna země...a zítra ?

Rozhodně si prohlédněte další díly:

Byl jednou jeden... člověk 1
Byl jednou jeden... člověk 1
Byl jednou jeden... člověk 2
Byl jednou jeden... člověk 2
Byl jednou jeden... člověk 3
Byl jednou jeden... člověk 3
Byl jednou jeden... člověk 4
Byl jednou jeden... člověk 4
Byl jednou jeden... člověk 5
Byl jednou jeden... člověk 5
Byl jednou jeden... člověk 6
Byl jednou jeden... člověk 6

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.