Náhled předního přebalu DVD

Peníze nebo život

Československo, 1932

Režie: Jindřich Honzl

Hrají: Jiří Voskovec, Jan Werich, Hana Vítová, Ljuba Hermanová, Eliška Pleyová, Theodor Pištěk, Theo Amady, Jaroslav Vojta, Jaroslav Hurt, Marie Grossová, Vladimír Majer, Jan W. Speerger, Josef Klapuch, Jára Pospíšil, Jan Richter, Karel Hospodský, Emil Bolek, Jaroslav Průcha, Josef Skřivan, Miloš Nedbal, František Černý, Darja Hajská, Františka Schuhová, Eduard Šlégl, Emanuel Šulc, František V. Kučera, Václav Menger, Arnold Reimann, Ada Karlovský, Josef Oliak, Luigi Hofman, Karel Schleichert, Emanuel Hříbal, Jaroslav Šára, Jindřich AdolfJiří Voskovec, Jan Werich, Hana Vítová, Ljuba Hermanová, Eliška Pleyová, Theodor Pištěk, Theo Amady, Jaroslav Vojta, Jaroslav Hurt, Marie Grossová, Vladimír Majer, Jan W. Speerger, Josef Klapuch, Jára Pospíšil, Jan Richter, Karel Hospodský, Emil Bolek, Jaroslav Průcha

Délka filmu: 94 minut

Formát obrazu: 4:3 ČB

Zvuk: DD 2.0 český

Titulky: české pro neslyšící, anglické

Vydal: Filmexport

Děj filmu: Tonda, který byl bídou dohnán ke krádeži a Pepík, který se bohatě oženil, s penězi však vyženil také nepříliš věrnou manželku a hordu příbuzných, kteří jej málem dohnali k sebevraždě. Takže jsou na tom vlastně oba stejně. Kolem jejich vztahu je navíc rozehrána divoká honička za ukradeným šperkem, který neustále podstrkávají jeden druhému. V pořadí druhý film Voskovce a Wericha byl natočen v roce 1932, rok po uvedení jejich filmové prvotiny Pudr a benzín.
Děj byl jednodušší než u prvního filmu a oba tvůrci se soustředili především na vytváření mnoha komických situací a gagů. Film natočil opět režisér Jindřich Honzl a jeho důležitou součástí byla opět hudba Jaroslava Ježka. Zazní tu nejen evergreen Život je jen náhoda v podání Hany Vítové a Ljuby Hermanové, ale také valčík Rej vážek, Beguine Hydroplan a Pochod stoprocentních mužů. Dodejme, že v roli Pepíkovy nevěrné ženy se představí bývalá modelka Eliška Pleyová, vlastním jménem Plachová. Stejně jako předchozí film i tento byl kritikou přijat poměrně rozpačitě, což však nemění nic na skutečnosti, že patří do zlatého fondu naší předválečné kinematografie.

Bonusy: Slovo historika, fotografie, biografie a filmografie, soudobá dokumentace

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.