Náhled předního přebalu CD

Bezstarostná jízda

Easy Rider, USA, 2006 (1969)

Režie: Dennis Hopper

Hrají: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson

Délka filmu: 92 minut

Formát obrazu: 1,85:1

Zvuk: Mono německý, francouzský, italský, španělský, DD 5.1 anglický

Titulky: anglické, německé, francouzské, polské, české, maďarské, hindské, turecké, dánské, švédské, finské, islandské, holandské, norské, portugalské, řecké, hebrejské, španělské, italské

Děj filmu: Bezstarosná jízda je obecně považována za první film svého druhu. Nezávislý Easy rider dost syrově ukazuje, jak dopadnou hipíci, když se na motorkách snaží přesunout z místa A do místa B a hledět si při tom svého. A to nikoli v totalitní realitě Východního bloku, ale v zemi, kterou z nějakého důvodu považujeme za kolébku ústavní demokracie. Děj po celou dobu plyne ve velmi poklidném tempu kuřáka konopí; o to výraznější a pravdivější jsou tvrdé vstupy "skutečné Ameriky", jež tuto pohodu úmyslně nabourávají. Nezapomeňme také na soundtrack, protože klasické bigbítové kousky šedesátých let jízdu příjemně doplňují.

Snímek získal dvě ceny na filmovém festivalu v Cannes - za nejlepší film a Dennis Hopper za režisérský debut, a dvě nominace na americké Oscary - nejlepší scénář a Jack Nicholson za herce ve vedlejší roli. Právě pro něj to byl onen pověstný katapult k herecké slávě.

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.