Náhled předního přebalu DVD

Tankový prapor

Český film, 2006 (1991)

Režie: Vít Olmer

Hrají: Lukáš Vaculík, Simona Chytrová, Roman Skamene, Vítězslav Jandák, Miroslav Donutil, Ivana Velichová, Martin Zounar, Milan Šimáček a další

Délka filmu: 77 minut

Formát obrazu: 4:3

Zvuk: DD 5.1, Stereo český

Vydal: Bonton

Děj filmu: První československý soukromý film, smutná komedie o absurditě padesátých let ve východní Evropě. Vznikal v absurdních podmínkách těsně po československé revoluci a stal se událostí sezóny.
Jde o adaptaci nejslavnější a nejvzdávanější knihz československého disidenta Josefa Škvoreckého, která v jeho oblasti přestala být samizdatem až po svržení komunismu. Filmový hrdina Danny Smiřický, kterému je souzeno přežít povinných dva a půl roku v československé armádě, má jedno společné s dobrým vojákem Švejkem, mužem, který musel předstírat, že je idiot, aby přežil vojenskou mašinérii Rakousko-Uherska. I v socialistické armádě se musel člověk, i když byl intelektuál jako Danny, tvářit podobně, chtěl-li přežít.
Příběh sám, přestože vznikl v padesátých letech, má v sobě prvky božské srandy přebíjející tragiku a nesmyslnost života uprostřed nesvobody. Tankový prapor je prvním pokusem podívat se na absurditu války a příprav na ni východoevropskýma očima. Stal se tak divácky přitažlivou a originální výpovědí o kruté době, kterou musely východoevropské národy pod diktátem Sovětského svazu projít.

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.