Náhled předního přebalu DVD

Skřivánci na niti

Český film, 2005 (1969)

Režie: Jiří Menzel

Hrají: Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský, Václav Neckář, Jitka Zelenohorská, Jaroslav Satoranský, Vladimír Šmeral, Ferdinand Krůta, František Řehák, Leoš Suchařípa, Vladimír Ptáček, Eugen Jegorov, Naďa Urbánková,...

Délka filmu: 91 minut

Formát obrazu: 4:3

Zvuk: DD 5.1, 2.0 český

Titulky: anglické

Vydal: Bonton

Děj filmu: Skřivánky na niti natočil v roce 1969 Jiří Menzel na motivy povídek z knihy Bohumila Hrabala Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet. Celých dvacet let zůstal film uzavřen v trezoru, protože odkrýval skutečnosti z padesátých let, jež měly zůstat skryty.
Jeho děj se odehrává v kladenských ocelárnách, kam byli posíláni do pracovních táborů "političtí provinilci" (živnostníci, intelektuálové i lidé pevní v náboženské víře). Vedle nich pracují na šrotišti i ženy a dívky, uvězněné za pokus o útěk za hranice, tzv. "kopečkářky".
Celý film je jediným pásmem paradoxních, někdy groteskních, jindy lyrických situací. Adekvátně zachycuje Hrabalovu snahu přenést na čtenáře - a nyní i na diváka - vzrušení z nevyčerpatelnosti a krásy života, překonávajícího i ty nejhorší překážky v dově bezohledné a prolhané diktatury, kterou současně zdánlivě nenápadně, leč rozhodně odsuzuje.

Bonusy: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory

© Webová stránka je vlastnictví videopůjčovny AUSID Pardubice.